2024 YEREL SEÇİM SONUÇLARI ÜZERİNE
2024 YEREL SEÇİM SONUÇLARI ÜZERİNE
0 Yorum
144
01-04-2024

2024 yerel seçimleri sonuçlandı ve resmi olmayan kesin sonuçlar artık görülüyor. Peki sonuçlar bize neyi anlatıyor?

CHP'NİN OY ORANINDAKİ ARTIŞ

CHP'lilerde büyük bir bayram havası var. Oy oranı bakımından ilk parti olmanın haklı gururunu yaşıyorlar. Peki bu oyların hepsi kendilerinin mi?

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bir çok büyük şehirde DEM Parti'nin, aynı ilde aday çıkarmasına rağmen CHP'yi desteklediği içak. İstanbul'da DEM Partinin % 2 oy alması her şeyi ispat ediyor. Bununla birlikte partinin değil adayın ön plana çıktığı yerlerde de CHP'nin kazanımları olduğu açık. 

YRP MİLLİ GÖRÜŞTE YANKI BULDU

Yeniden Refah Partisi'nin AKP'nin de tabanını oluşturduğu milli görüş tabanına yaptığı çağrı destek buldu. Ayrıca seçimden önceki bazı konulardaki tavizsiz duruşu birilerinin dikkatini çekmiş gibi. Ama esas sebep TARİKATLAR! İsmailağa başta olmak üzere bir çok tarikatın (özellikle en dikkat çekicisi Menzil) geleneksel olarak her seçim öncesi  AKP'ye destek açıklamalarını bu yerel seçim öncesi yapmamaları, AKP'den YRP'ye kayışın bir göstergesi. 

AKP KAN KAYBEDİYOR

AKP'nin hem seçim öncesi aday belirleme sürecinde genel merkezdeki AKP kurmaylarının "benim adamım" aday olsun tartışmaları ve gövde gösterisi içerisine girmeleri nedeniyle adayların doğru belirlenememiş oluşu hem de propaganda sürecinde AKP'nin bazı üyelerinin halka karşı küstah tavırları AKP'ye karşı bir küskünlük oluşturmuş durumda. Tabi kopuşun en önemli nedeni ekonomi. Emekliler, TYT'ciler, mülakat kalksın diyenler ve ekonomiden rahatsız olan yığınla kişi AKP'ye alternatif oluşturmak için başka tercihlerde bulundular. AKP kısa sürede toparlanmaz ise, kan kaybetmeye devam edecek gibi gözüküyor. 

MHP SİLİNİYOR MU?

CHP'den sonra meclisteki en köklü parti olan MHP, son yılların en kötü oyunu almış durumda. Hem büyükşehir, hem şehir hem de ilçe ve belde belediyelerinde istediği başarıyı yakalayamayan MHP, AKP'nin de yanlış aday belirleme stratejisinin bir anlamda kurbanı oldu. MHP'den aday gösterilen ittifak bölgelerinde geçen yerel seçimlerde AKP seçmenlerinin MHP'ye oy vermemesi ve seçmenin bunu unutmamış oluşu, ittifak bölgelerinde okunamayan MHP oylarının dahi başka partilere kaydığını bize gösteriyor. Özellikle Adana bu konuda en önemli bölgelerden birisi. 2019 yerel seçimlerde ittifkın adayı MHP'li Hüseyin SÖZLÜ'yü açık açık desteklemekten kaçınan AKP seçmeni, bu seçimde MHP oylarını beklemekle hata etmiş durumda. Artık AKP-MHP ittifakının MHP'ye zarar verdiği bir gerçek. Bununla birlikte MHP genel başkanı ve yönetim kadrosunun artık dinamik bir yapıdan uzak olduğu da çok açık görülmekte. 

İYİ PARTİ CEHENNEMİ YAŞADI

İYİ Parti maalesef son yıllardaki çıkışının ve etkin muhalefetinin karşılıığını alamıyor durumda. MHP tabanından oy almaya ve milli görüşçü olmayan AKP tabanında yer bulmaya çalışan ve bu amaçla yola çıkan İYİ Parti, bu seçimde artık kendisine desteğin en alt seviyeye indiğini sonuçlar açıkça gösteriyor. Meral AKŞENER'in 2023 seçimlerinde masadan kalkmasıyla başlayan kaos, etksini artırarak devam ettiriyor. Böyle giderse İYİ PARTİ, 6'lı masaya oturan % 1 bile oyu bulunmayan partilerden daha kötü duruma gelecek gibi görünüyor. 

ZAFER PARTİSİ TABANINI OLUŞTURUYOR

Zafer Partisi, tüm maddi olanaklar ve medyanın hiç denecek kadar az yer vermesine rağmen, sağlam bir taban oluşturmaya devam ediyor. Her ne kadar İYİ Parti gibi MHP ve AKP tababındaki milliyetçi oylara talipse de bu tabanlarla alakası olmayan genç seçmenlerde kemikleşmiş bir yapı oluşturmaya başladı hem de bu kadar kısa sürede. Mülteci, Türkçülüğe saldırı, Türklerin aşağılanması gibi konularda Ümit ÖZDAĞ'ın hem duyarlı davranışları ve tepkileri hem de bu konularda ilk başvurulan "bir bilen" olarak Ümit ÖZDAĞ'ın oluşu, ZP'nin tabanını çoktan inşa etmeye başladığının göstergesi. 

BU SEÇİMDEN ERKEN SEÇİM ÇIKAR MI?

Hemen belirtelim ki Türk siyasi tarihinde, iktidar partisinin oylarını azaltması durumunda erken seçim yapılması gibi bir gelenek bulunmuyor. Bu nedenle "erken seçim" çığırtkanlığı yapanların hiçbir hukuki ve siyasi karşılık bulamayacakları açık. Aynı şekilde bu seçimde Cumhur İttifakı'nın oyunun % 50'nin altına düşmesi, ittifakın ve iktidarın meşruiyetine bir zarar vermesi gibi durum söz konusu olamaz. Çünkü yerel ve genel seçimlerin hem siyasi hem de hukuki karşılıkları farklıdır. Kaldı ki 2023 seçimlerinde millet, 5 yıl için iktidarı Cumhur İttifakı'na teslim etmiştir. 5 yıl dolmadan hangi gerekçe ile olursa olsun erken seçime gitmek, tevdii edilen görev ve süreye riayet etmemek olacaktır ve erken seçime giden tüm partilerin kısa süreli bir çıkış yakalasalar da sonradan tarihe gömüldükleri bilinen bir gerçektir. 

PEKİ BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Bu süreç sonrasında yaşanacaklar şimdiden gayet açık. Eğer böyle devam eder ise 2028 CB adayı olarak Ekrem İmamoğlu'nu görebiliriz. Aynı şekilde CHP genel başkanlığı da değişebilir. AKP'nin yönetim kadrosunda büyük sorunlar yaşanabilir ve bu sorunlar bir çok kurmayın kızağa çekilmesine neden olabilir. İYİ Parti yeniden yapılanma sürecine genel başkandan başlayarak girebilir. DEM partisinin kapanma ve terörle ittifakı konusundaki hukuki girişimler artabilecektir YRP bir süre yeni belediyelerin düzeni ile uğraşacağından partide pek bir değişiklik olmayacaktır. 

AKP, bu aşamadan sonra diğer partilerin kayyum atamadan yolsuzluk dosyalarına, terörle ilişkiden en ufak hakarete kadar tüm hukuki süreci en sert şekilde çalıştıracaktır. 

Sorunlu bir sürecin bizi beklediği kesin.. 

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

Joe Biden'in Değil Siyonizmin Yükselişi

Dogecoin Hakkında

Erken Seçim Tartışmaları, Tarihçesi ve Sonuçları

TÜRKİYE "BİR NATO ÜLKESİ" Mİ YOKSA "NATO'NUN BİR ÜLKESİ" Mİ?

ADANA'DA UYUŞURUCU İLE MÜCADELE

6 ARALIK, YILBAŞI, NOEL BABA VE AZİZ NICHOLAOS

MAFYA AVUKATLIĞINDAN AVUKAT MAFYALIĞINA

YİNE YENİ YIL YİNE AYNI YATIRIM TAVSİYELERİ

MUSA PEYGAMBER DİYE BİRİ VAR MI?

DEPREM, ORGANİZE OLAMAMAK VE SONUÇ

TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN YÜKSELİŞİ

NEDİR BU DİLAN POLAT OLAYI?

SON 30 YILDAKİ YEREL SEÇİMLERE BAKARAK 2024 YEREL SEÇİMLERİNİ OKUMAK

2024 YEREL SEÇİM SONUÇLARI ÜZERİNE

MİLLİYETÇİLİK VE TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ