TÜRKİYE "BİR NATO ÜLKESİ" Mİ YOKSA "NATO'NUN BİR ÜLKESİ" Mİ?
TÜRKİYE "BİR NATO ÜLKESİ" Mİ YOKSA "NATO'NUN BİR ÜLKESİ" Mİ?
0 Yorum
43606
29-05-2022

Her şey 1948 yılında imzalanan Brüksel Anlaşması ile başladı. Birleşik Krallık, Fransa, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda ülkeleri arasında, temelde savunma genel anlamda da siyasi, ekonomik ve kültürel bir işbirliği öngören bu anlaşma, NATO’nun ruhunu oluşturdu. Kısa bir süre sonra, bir Avrupa geneli savunma işbirliği örgütü kurulması yönünde temaslar devam etse de Avrupa çapında bir çizgi çizmenin ilerideki çıkmazları göz önüne alınarak ABD ile bu fikir paylaşıldı ve 1949’da Washington DC’de North Atlantic Treaty Organization yani Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü kağıt üzerinde kuruldu. İlk genel sekreter bir süre sonra bu örgütün amacının ABD’yi içerde, Rusya’yı dışarda ve Almanya’yı aşağıda tutmak hedefinde olduklarını söyledi.


Türkiye 1952 yılında NATO’ya katıldı ve bir NATO ÜLKESİ oldu. Her ne kadar direkt olarak Rusya’ya karşı kurulmamışsa da bu örgüt, en çok da Rusya’ya karşı mücadele vermiştir. İtalya’da ortaya çıkartılan Gladio yapılanması, NATO’nun hiç de masum bir yapılanma olmadığını, siyasi ve askeri bir birlik olmaktan öte bir yapılanma olduğunu ortaya koydu.


Şu an ise NATO, bir kısım ülkelerin hala üyelik aidatı diyebileceğimiz ödemesi gereken paraları ödemediği bir yapılanma haline gelmiştir.


Peki ya Türkiye? Türkiye 1952’de bir NATO ülkesi oldu ve fakat soğuk savaş döneminde ABD ve NATO talimatlarına o dönem hükümetleri harfiyen uymaya başlayınca Türkiye “bir NATO ülkesi” olmaktan “NATO’nun bir ülkesi” olmaya doğru hızla kaydı. Şimdi “NATO’suz olmaz” diyenler ile ““NATO’ya karşıyız”  diyenlerin çoğunluğu Soğuk Savaş döneminden kalan bilinçaltı ile bu söylemin geliştirmektedirler.


Peki Türkiye bu kıskaç içerisinde ne yapacaktır? Türkiye “bir NATO ülkesi”dir. Bu konuda bir sorun yok çünkü anlaşmada imzası var. Ancak; ulusal çıkarları, bölgesel gücü, iç ve dış siyaset dengesi ile uluslararası dengelerini gözeten Türkiye, reel politik ekseninde davranarak, “NATO ile çakışan çıkarları kadar NATO’da ve yine NATO ile çatışan çıkarları kadar NATO’ya karşı” bir tavır sergilemelidir.


İşte bu belirtilen nedenlerle Türkiye, bir NATO ülkesi olabilir veya NATO’ kararlarına karşı yine çıkarları için pasif kalabilir ama asla NATO’nun bir ülkesi olamaz ve olmamalıdır.

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

Joe Biden'in Değil Siyonizmin Yükselişi

Dogecoin Hakkında

Erken Seçim Tartışmaları, Tarihçesi ve Sonuçları

TÜRKİYE "BİR NATO ÜLKESİ" Mİ YOKSA "NATO'NUN BİR ÜLKESİ" Mİ?

ADANA'DA UYUŞURUCU İLE MÜCADELE

6 ARALIK, YILBAŞI, NOEL BABA VE AZİZ NICHOLAOS

MAFYA AVUKATLIĞINDAN AVUKAT MAFYALIĞINA

YİNE YENİ YIL YİNE AYNI YATIRIM TAVSİYELERİ

MUSA PEYGAMBER DİYE BİRİ VAR MI?

DEPREM, ORGANİZE OLAMAMAK VE SONUÇ

TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN YÜKSELİŞİ

NEDİR BU DİLAN POLAT OLAYI?

SON 30 YILDAKİ YEREL SEÇİMLERE BAKARAK 2024 YEREL SEÇİMLERİNİ OKUMAK